U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Zaterdag 3 Oktober werd de herplaatste historische bierpaal in hedendaagse vorm, onthuld door burgemeester Johannes Kramer en museumdirecteur Hans Groeneweg. De bierpaal, c.q. putstoel is een toevoeging aan het symboliseren van de rijke biergeschiedenis van Dokkum in de stad.

 

Met het (her)plaatsen van de bierpaal is de Stadsbrouwerij de eerste in Europa die er weer een aan de kade heeft staan. Halverwege oktober wordt de kelder van Stadsbrouwerij Bonifatius gerestaureerd, voor de realisatie van het kleinste biermuseum van Nederland. Hier wordt in het kort zichtbaar hoe men vroeger bier maakte van bronwater. Deze projecten worden mede mogelijk gemaakt door een Leader Subsidie die 50% van de totale kosten dekt.

 

De visualisatie van de biergeschiedenis sluit aan bij de vaste expositie van Museum Dokkum over Bonifatius. Vanuit het museum worden tevens stadswandelingen georganiseerd, onder andere langs een aantal markante eerdere bierhuizen. Scouting de Granaet zorgt voor het organiseren van een jaarlijkse activiteit tijdens de opening van het vaarseizoen waarmee het laden en lossen van de watertonnen met een oude platbodem, beschikbaar gesteld door Schreiershoek recreatie, herbeleefd kan worden. Hierbij wordt de geplaatste bierpaal, die naast een kunstzinnige uitstraling ook een functioneel design kreeg, gebruikt.

 

Over de bierpaal

Zonder water geen bier. Wanneer we in de biergeschiedenis van Dokkum duiken, blijkt dat het water destijds niet rechtstreeks uit de stadsgracht werd geschept. Hiervoor werd het heldere water uit de Bonifatiusbron, net buiten de stadswallen, gebruikt. Met waterschuiten werd het bronwater in houten tonnen vervoerd naar de brouwhuizen in de stad. Met behulp van de bierpaal werd het bronwater via een goot de brouwerij binnengebracht.

 

De rijke biergeschiedenis terug in de stad

Na de dood van Bonifatius in 754 brouwden de monniken van de net gestichte Bonifatius Abdij op de Markt het Dokkumer bier. Particuliere brouwers namen dit werk over en zo ontstonden er uiteindelijk 19 brouwerijen. Pas in 1876 stopte de laatste brouwer in Dokkum. Na 140 jaar is het Bonifatiusbier weer terug. De historische bierpaal c.q. putstoel wordt weer teruggeplaatst in een hedendaagse vorm en staat symbool voor de rijke biergeschiedenis van Dokkum.

 

n.b. De hiervoor gebruikt emmer dateert uit 1876.

Afbeeldingsgalerie