Op woensdag 26 oktober 2016 reikte burgemeester Marga Waanders van de gemeente Dongeradeel onderscheidingen van het Carnegie Heldenfonds uit aan de heer Van der Kooi uit Ternaard en mevrouw Wielenga - Kooistra uit Dokkum.

Afgelopen 5 mei liep de toen 6-jarige Jort Renkema uit Rinsumageest, hij heeft een ernstige verstandelijke beperking en een moeilijk instelbare epilepsie, in een onbewaakt moment vanaf zijn logeeradres in Dokkum naar het nabijgelegen winkel- en bedrijventerrein Zuiderschans. Hij belandde daar in een brede en diepe sloot. Daar is hij gevonden door de Dokkumer buurvrouw mevrouw Wielenga - Kooistra, die met anderen naarstig naar hem op zoek waren. Zij heeft direct hulp ingeroepen en is vervolgens samen met de heer Van der Kooi uit Ternaard het koude water ingegaan, waarna Van der Kooi Jort op de wal heeft weten te krijgen.

De ouders van Jort, Erwin en Willy Renkema, hebben beide redders voorgedragen voor een onderscheiding van het Carnegie Heldenfonds. De stichting heeft de onderscheiding toegekend. Burgemeester Waanders mag de bronzen legpenning en het loffelijk getuigschrift uitreiken.

Tekst: Gem. Dongeradeel

 

Afbeeldingsgalerie